GolfschoenenGolfschoenen
zijn er tegenwoordig in allerlei soorten. Elk jaar kopen we weer prachtige collecties in bij onder andere Footjoy, Ecco, Callaway, Quick en Skechers. Maar wanneer kies je voor waterafstotende golfschoenen? En wil je spikes of noppen? En wat is nu eigenlijk het BOA systeem? Op deze pagina leggen we het allemaal uit en hopen we dat je uiteindelijk de beste keuze kunt maken en op de perfecte golfschoenen bij ons wegloopt.

Kom je er niet uit? We adviseren je graag!
 

Waterdichte of waterafstotende golfschoenen?

Tegenwoordig bieden eigenlijk alle golfmerken zowel waterdichte als waterafstotende golfschoenen aan. Waterdicht spreekt voor zich, na een regenachtige 18 holes heb jij nog droge sokken! 
 
Waterafstotende golfschoenen zijn niet geheel waterdicht, maar kunnen zeker een hoop aan. Verwacht er echter niet van dat je na een flinke regenbui nog droge voeten hebt. Ook wanneer er ’s ochtends vroeg nog veel dauw op het gras ligt, kan het best wel zo zijn dat je dat merkt. 
 

Veters, klittenband of het BOA systeem?

Hoe veters en klittenband werkt, hoeven we je niet uit te leggen. Wat misschien wel het vermelden waard is, is het BOA systeem. Footjoy heeft dit systeem bij een aantal van hun modellen toegepast.
 
Met het BOA systeem is veters strikken verleden tijd. Op de hiel zit een stevige draaiknop waarmee je de veters gemakkelijk kunt los- en aandraaien.  
 
Ook Joost Luiten is fan van het BOA systeem. Dit is zijn verhaal (bron www.golf.nl, maart 2015):
 
'Per seizoen gebruik ik zes paar schoenen, die perfect moeten zitten. Ik speel dit jaar met de HyperFlex-schoenen van FootJoy. Ik ben een fan van het Boa-systeem; daarmee draai je de schoen strakker via een knop aan de achterkant van de hiel. Dat aandraaien is bijna routine geworden voor iedere slag, let maar op als je mij ziet spelen op Sport1Golf. In een boek van golfer Gary Player las ik de tip om een afwijkende handeling te verrichten met je handen voor een slag. Dat ben ik gaan proberen en nu draai ik dus voortdurend aan die knop.”
 

Spikes of noppen?

De golfschoenen met spikes beginnen langzaamaan uit de schoenencollecties te verdwijnen. Het merendeel van de schoenen heeft tegenwoordig noppen.
 
Een bijkomend voordeel van noppen is dat je ze makkelijk ook buiten de golfbaan kan dragen. Naar je werk, supermarkt of tijdens een dagje shoppen loop jij er super comfortabel bij!
 
Ben je van plan om golfschoenen met spikes te gaan kopen? Vervang dan tijdig de spikes wanneer deze beginnen te slijten. Wacht je hier te lang mee, dan bestaat de kans dat je ze er niet meer uit krijgt!
 

Verlaag je handicap met een goed paar golfschoenen!

Misschien is dit iets te rooskleurig geschetst, maar feit is dat een goede golfschoen zorgt voor een goede basis in je set up. Golfschoenen zijn namelijk specifiek ontworpen om spelers stabiliteit, balans en flexibiliteit te geven gedurende de beweging van de golfswing. Met een goed paar golfschoenen sta je steviger en ben je in staat om bij een onverwachtse beweging toch nog een goed balcontact te krijgen.
 

Stabiliteit

Hoe meer stabiliteit, hoe beter je als golfer kunt spelen. Een goede stabiliteit is mede bepalend voor een goed balcontact. Aan een goede golfschoen is daarom veel onderzoek vooraf gegaan en omvat veel meer technieken dan je misschien zult denken.
 
De meeste golfschoenen hebben ingebouwde stabilisatoren langs de zijkanten van de zool om ervoor te zorgen dat de voeten niet gaan verschuiven in de schoen tijdens de swing. Uiteraard dragen spikes en noppen onder de golfschoen ook bij aan een perfecte stabiliteit.
 

Balans

Golfschoenen hebben in tegenstelling tot andere sportschoenen een bredere basis en grotere zool. Dit is van groot belang aangezien een golfer goed in balans moet zijn tijdens de swing die hij vanuit één positie uitvoert.
 

Flexibiliteit

Golfbanen zijn vaak glooiend en onregelmatig. Een goede flexibele golfschoen is daarom van belang voor comfort, maar ook voor swings vanaf schuine liggingen.